Hva er D-vitaminer?
Vitamin D er et fettløselig vitamin som er viktig for at kroppens funksjoner skal fungere som normalt. Vitaminet er viktig for blant annet skjelett og tenner ved å regulere nivået av kalsium og fosfor i kroppen, og ved å bidra til mineraliseringen av nytt benvev. Det er også dokumentert av D-vitaminer bidrar til et normalt immunforsvar og er viktig for normal celledeling.
Kilder til D-vitaminer
Fra mat finner vi de viktigste kildene til vitamin D i fet fisk (ørret, laks, makrell, sild), fiskelever og fiskerogn. Ellers er en rekke meieriprodukter (smør, margarin, melk) i Norge tilsatt vitamin D.
Den viktigste kilden til vitamin D for folk flest er sollys. Når huden eksponeres for sollys (UVB-stråler) igangsettes en prosess hvor kolesterolet blir omformet til kolekalsiferol (vitamin D3), som videre transformeres til kalsitriol (den aktive formen av vitamin-D). Kosttilskudd er også en utbredt kilde til D-vitaminer.
Mangel på D-vitamin og utsatte grupper
I hvor stor grad man trenger tilskudd av vitamin D avhenger av kosthold, tidsbruk i sola, hudtype og livssituasjon.
Grupper som kan være utsatt for mangel på D-vitaminer er:
Grupper som kan være utsatt for mangel på D-vitaminer er:
– Personer som spiser fet fisk sjeldnere enn 2-3 ganger i uken i snitt
– Personer som er lite ute i sollys
– Barn og eldre er mest utsatt og har et større behov for vitamin D
– Personer med mørk hud har vanskeligere for å danne vitamin D av sollys
– Personer i risikogruppen for å utvikle osteoporose
– Gravide og ammende
Ved lett til moderat mangel på D-vitamin kan ha negativ innvirkning på på skjelett og muskler og man kan oppleve slapphet og muskelsmerter. Over tid kan dette øke risikoen for benskjørhet og alvorlig mangel kan gi rakitt (deformerte knokler).
Helsedirektoratet anbefaler alle å ta tran eller vitamin D daglig fra fire ukers alder. Personer som ikke følger kostholdsrådene og spiser i gjennomsnitt fisk mindre enn 2-3 ganger i uken anbefales a ta et tilskudd av vitamin D. Det er spesielt under vinterhalvåret at nordmenn bør være påpasselige på å få i seg tilstrekkelig mengde D-vitaminer.
For ytterligere informasjon oppfordres det til å lese følgende kilder:
(a) Vitamin D i Norge: Behov for tiltak til å sikregod Vitamin-D status?
(b) Helsedirektoratet: IS-2170 ” Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet