Forhindrer nedbryting av celleveggene
Antioksidanter er en samlebetegnelse for en rekke stoffer med egenskaper som beskytter mot og/eller senker hastigheten på oksidasjon i kroppen.
Frie radikaler og reaktive oksygenforbindelser er enkelt sagt stoffer (molekyler som dannes i kroppen) som kan virke skadelig på kroppens celler ved å påføre dem oksidative skader og oksidativt stress. Antioksidanter kan motvirke denne prosessen ved å beskytte cellemembranens fettstoffer mot oksidasjon, og forhindre nedbryting av celleveggene.
Naturlig i kroppen
Alle mennesker har frie radikaler naturlig i kroppen ettersom de dannes fra oksygenet vi puster inn. Mengden av frie radikaler kan allikevel påvirkes av livsstilsfaktorer som stress og tung fysisk aktivitet. Andre eksterne faktorer som forurensing, røyking, alkohol og skadelige UV-stråler fra solen virker også negativt inn ved å øke forekomsten av frie radikaler og reaktive oksygenforbindelser i kroppen.
Alzheimers, hjerte- og karsykdommer og kreft er eksempler på sykdommer hvor antioksidanter antas å ha en betydning (a), det kommer jevnlig nye studier som ser på sammenhengen mellom antioksidanter og dets effekter i forhold til et bredt spekter sykdommer.
Kilder til antioksidanter
Antioksidanter lages naturlig i kroppen, men tilføres også gjennom kosten. En tommelfingerregel er å spise mye frukt, bær og grønnsaker med sterke farger, samt variere mellom matvarer så man får i seg ulike varianter av antioksidanter. Man anbefaler matvarer med sterke farger da fargestoffene i seg selv ofte også er antioksidanter.
Helsedirektoratet anbefaler å spise minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag (b). Dette tilsvarer ca. 500-750 gram om dagen. Det viser seg allikevel at ikke alle nordmenn får i seg nok. I den nasjonale kostholdsundersøkelsen Ungkost 2015–16 (c) konkluderes det med at inntaket er for lavt blant unge og barn. Eksempelvis fikk 9- og 13- åringer i seg underkant av 200 gram per dag, og 4-åringer fikk i seg 230 gram per dag. I den nasjonale kostholdsundersøkelsen Norkost 3 (d) fremkommer det at kun 20 % av nordmenn spiser den anbefalte mengden frukt, bær og grønnsaker.
For lite frukt og grønt?
Spiser man lite frukt, grønt og bær med sterke farger kan kosttilskudd være en alternativ kilde til antioksidanter. Førstevalget bør allikevel være å ha et godt og balansert kosthold med mye frukt og grønt. Personer som røyker, trener hardt eller er utsatt for forurensing og mye sol vil trolig også ha en helsefordel av økt inntak av antioksidanter.
Noen eksempler på gode kilder til antioksidanter er:
Valnøtter, solsikkefrø, rødkål, blåbær, solbær, granatepler, nyper, artisjokkblader, ananas, asparges, selleri, kikerter, aprikos, multer og svisker.
Kilder benyttet i artikkel:
(a) Vitus Apotek – Antioksidanter
(c) Ungkost 3 – Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant elever i 4. -og 8. klasse i Norge.